*sisältää mainoksia
Ihana vs. kamala arki. Millainen on sinun hyvä arki? Itse koen, että hyvä arki koostuu monesta elämän osa-alueesta ja mikäli niistä jokin on epätasapainossa, vaikuttaa se suoraan arjen sujumiseen. Toisille arki on yhtä kaaosta ja kiirettä. Toisille se kaaos ja kiire on sitä arkea. Minulle hyvä arki on sopivassa suhteessa töitä ja vapaa-aikaa 🙂
Tein jossain vaiheessa neli päiväistä työviikkoa ja koin sen olevan itselleni hyvä ratkaisu. Huomaan, että viiden työpäivän jälkeen, viikonlopun kaksi vapaa päivää ei riitä palautumaan pitkästä työviikosta. Jos viikonlopusta suurin osa menee nukkuessa työviikon univajetta ja aamu viiden heräämisiä niin täytyy miettiä toisenlaisia ratkaisuja. Jos iltaisin töiden jälkeen jaksaa vaan raahautua sohvan nurkkaan niin onko se hyvää arkea? Tein jossain vaiheessa myös etätöitä osittain ja koin myös sen tuovan uudenlaista jaksamista arkeen koska työmatkoihin ei mennyt aikaa ja ruokatauolla ehti tekemään pieniä kotihommia, jotka olivat illan vapaa ajasta pois. Joka päivä en kuitenkaan haluaisi tehdä etätöitä, koska se on myös kovin yksinäistä. Jokaisen kannattaa pohtia oman arjen kannalta parhaita keinoja, jotta arki olisi hyvää eikä tuntuisi kuormittavalta. Tosin yleensä monilla se raha ratkaisee, koska hyvän arjen ylläpitämiseen tarvitsee myös rahaa.

ELÄMÄ ON VALINTOJA TÄYNNÄ
Tarvitsen arkeeni myös liikuntaa jotta voin hyvin ja jaksan paremmin. Välillä vaan tuntuu, ettei sille tunnin salitreenille tai lenkille ole yksinkertaisesti aikaa. Sain ajankäyttöön liittyen joskus hyvän vinkin, joka on jäänyt toiminta tavaksi arkeeni. Suunnittelen seuraavan viikon työt, harrastukset, kaupassa käynnit, ruuan laiton ja siivoukset jo etukäteen kalenteriini jolloin kaikki ei kasaannu samalle päivälle ja treeni päivien ruuat ovat jo valmiina joten voin tehdä treenin rauhassa, eikä tarvitse vilkuilla kelloa miettien että joko täytyy joutua ruuanlaittoon lapsille. Aikaa on päivässä yllättävän paljon, kun sen organisoi riittävän ajoissa.
Kun lapseni oli pieni, oman hyvinvoinnin ylläpitäminen jäi väkisinkin vähemmälle mutta nyt, kun lapseni itsenäistyy ja aikaa on enemmän itselleni, koen sen olevan sitäkin tärkeämpää koska ikää on enemmän ja osaan arvostaa sitä. Jos töissä on ollut huono päivä ja väsymys iskee jo kotimatkalla, ei mikään muu paranna sitä oloa kun reipas lenkki koiran kanssa metsässä tai kunnon hikitreeni salilla. Urheilun jälkeinen fiilis on mahtava ja siitä saa hyvän olon tunteen jolla jaksaa loppu illan ja vaikuttaa vielä useamman päivän energia tasoon. Liike on lääke!

OMA ASENNE
Asenne ratkaisee. Mikäli työpäivän jälkeen on valmiiksi jo asenteella, että miten suoriutuu loppu illasta, niin on ihan varmaa että loppu ilta on kiukuttelua ja ahdistusta tekemättömistä kotihommista. Mutta jos kotimatkalla jo kääntää oman asenteen positiiviseen, on sillä vaikutusta omaan käyttäytymiseen. Toki on päiviä, ettei aina jaksa olla iloinen ja mielistellä yhtään ketään. Elämässä tulee jokaiselle vaikeita aikoja jotka voi vaikuttaa ihmisen käytökseen. Meidän elämästä kuitenkin suurin osa on sitä arkea, miksi emme tekisi siitä arjesta hyvää.
Huomaan laittavani epätietoisesti välillä todella suuret odotukset loma-aikoihin ja viikonloppuihin. Silloinhan pitäisi tapahtua jotain spesiaalia jota arkena ei ehdi tekemään. Pitäisi käydä reissussa ja nähdä sukua sekä ystäviä. Tehdä suursiivous ja tekemättömät pihahommat. Stressin aiheet ovat taas valmiina. Aikaa ei jää palautumiseen ja itse lomaan. Nykyään olenkin suunnitellut lomalle päiviä, jolloin ei tarvitse tehdä mitään ja viikonloppuisin tekee sen mitä jaksaa. ”Ole armollinen itsellesi”.

ARKI NÄKYY MYÖS PARISUHTEESSA
Hyvä arki koostuu myös hyvästä parisuhteesta. Pienet arkiset teot puolisolle sekä pienet hellyyden/huomion osoitukset kiireisessä arjessa kertovat toiselle ilman sanoja, että olet minulle tärkeä. Jos arki vie mennessään, eikä toista huomio muuten kuin jouluna ja syntymäpäivillä, ei se varmasti auta kenenkään jaksamista arjessa.
Lapsiperheen arki on kiireistä. Se on fakta ja siihen kannattaa asennoitua jo ennen kuin edes suunnittelee lapsia. Vauva aikana lapsi on kiinni vanhemmissaan 24/7, jonka jälkeen alkaa päiväkoti rumba ja kouluiässä harrastuksiin kuskaaminen. Ei se ihme, ettei parisuhteelle jää aikaa, mutta sitä tulee vaan järjestää. On tutkittu, että jos vanhempien parisuhde voi hyvin, niin myös lapsi voi hyvin. Joten viekää välillä lapset mummolaan tai pyytäkää kummeja/ystäviä ottamaan lapset yökylään, jotta aikaa jää myös parisuhteelle. Myös lapset nauttivat isovanhempien ja kummien huomiosta ja oppivat pienestä pitäen turvautumaan muihinkin aikuisiin.
Kaikilla ei sitä tukiverkkoa ole joten arjessa puolisolle aamukahvin keittäminen, ruuan tekeminen valmiiksi toiselle kun tiedät hänellä olleen pitkä päivä, kodin siivoaminen, (ainakin naisille tämä on iso tekijä arjen hyvinvointiin) puolison käden hipaiseminen ohimennen, halaaminen kesken ruuanlaiton tai vaan oman ajan antaminen toiselle ovat parisuhteen pieniä hyvinvoinnin tekijöitä. Pieniä asioita, mutta niillä on iso merkitys ❤
”Onnellinen on se ihminen,
joka osaa nauttia pienistä asioista,
arkipäiväisistä tapahtumista
auringonpaisteesta, linnuista langoilla,
aamiaisesta, päivällisestä, lounaasta,
aamun lehdestä postilaatikossa,
vastaantulevasta ystävästä –
Niin monet tavoittelevat elämän nautintoja
menemällä niiden ohitse”
Ihanaa viikkoa ❤
-Marjut
Ps. Jos haluat seurata enemmän minun arkeani, löytyy postauksia myös instagramin puolelta 🙂
*mainos @jdsports
JD Sports tarjoaa ilmaisen toimituksen yli 100e tilauksille. Täältä löydät tyylikkäät treeni vaatteet salille tai ulkovaatteet lenkki poluille. Klikkaa banneria niin pääset shoppailemaan: