Auringosta energiaa, myös työn arkeen

Miten ihanalta tämä lisääntynyt valoisuus ja aurinko tuntuu 🙂 Olen kevään tullessa aina, kuin uudesti syntynyt. Pitkän ja pimeän jakson jälkeen, auringon valo saa väkisinkin hymyn huulille. Itse huomaan valoisuuden ja auringossa olemisen vaikutuksen väsymyksen vähentymisellä. Vaikka yöunet jäisivätkin hieman vajaiksi, tuntuu että päivän jaksaa touhuta siltikin. Auringolla on meihin todella iso vaikutus ja kyllähän siitä nauttii, kun voi taas ulkona puuhastella tuntikausia ilman paleltumista ja taskulampun valolla tihrustamista.

Tämän viikon työnohjauksissa esille nousi, miten lisääntynyt valoisuus ja aurinko vaikuttaa myös työssä jaksamiseen. Asiakkaani ovat kuvailleet, miten eri tavalla jaksaa läpi työpäivän kun töihin lähtiessä ja töistä tullessa on valoisaa 🙂 Talvella on ihan sama mihin saakka on töissä, kun aina oli pimeää. Nyt valoisan lisääntyessä on kiva päästä ulkoilemaan töiden jälkeen ja nauttimaan auringosta. Toisilla on työ joka sisältää ulkoilua, vaikka asiakkaiden kanssa ja mikäs siinä ulkoilla näillä keleillä ja siitä maksetaan sinulle vielä palkkaa 😀

Kesälomat

Monilla siintää mielessä jo tulevat kesälomatkin ja on mukava alkaa suunnittelemaan lomareissuja, sekä muuta mukavaa kesäpuuhaa. Kesälomat puhuttavat nyt monilla työpaikoilla, koska kaikki eivät voi olla lomalla yhtä aikaa ja toki useammat sen loman haluaisi pitää heinäkuussa, jolloin suomessa yleensä olleet lämpimät viikot ja heinäkuu on suosituin lomakuukausi.

Millaisia loma käytänteitä sinun työpaikallasi on? Kiertävät kesälomat ovat yleistyneet, koska niissä mahdollistuu tasapuolisuus sekä oikeudenmukaisuus. Kiertäviä lomia ei vaan yleensä mielellään työpaikoille haluta, koska silloin vuorotellen jokainen ”joutuu” pitämään kesäloman toukokuussa. Suomessa kesäloma kuukaudet ovat touko, kesä, heinä ja elokuu. Viime vuonna muistelisin, että toukokuun puolessa välissä tuli vielä oikea takatalvi ja useita senttejä lunta, joten kyllähän se saattaisi harmittaa silloin viettää kesälomaa. Kun taas elokuussa on vielä lämpömittari saattanut kivuta helle lukemiin.

Suomen kesä on kyllä muutenkin niin arvaamaton, että osa meistä ei odota niitä lämpimiä kesäpäiviä loman kohokohtina vaan tekee lomasuunnitelmia joihin ei keliolosuhteet vaikuta 🙂 Muistelen itsekin viettäneeni kesälomaa heinäkuussa, jolle sattui kaksi aurinkoista lämmintä päivää ja loppukuukauden satoi vettä 😀 Toki se silloin hieman harmitti, mutta jälkeenpäin nauratti. Onko sinulle merkitystä, että pidetäänkö kesäloma heinäkuussa vai toukokuussa? Onko kesälomista koskaan tullut ristiriitoja? Miten niitä on selvitelty?

Myös työnohjauksessa kesälomat nousevat usein puheenaiheeksi ja niitä käsitellään eri näkökulmista. Monet odottavat esimieheltä siinä kohtaa oikeudenmukaisuutta sekä reiluutta. Esimiehelle tilanne voi olla haastava, mikäli lomatoiveet on hankala toteuttaa organisaation toimivuuden kannalta sekä jokaisen työntekijän oman elämäntilanteen huomioon ottaen. On myös työyhteisöjä, joissa lomien suunnittelu on toimivaa ja kaikki ovat valmiita joustamaan. Aika yleinen toimintatapa on, että mikäli edellisenä vuonna oli lomalla heinäkuussa olisi tänä vuonna loman ajankohta toisena kuukautena. Pienissä yksiköissä lomien suunnittelu onkin helpompaa ja yksiköissä, jotka voivat olla suljettuna kesälomien aikaan.

Työnohjauksesta oivalluksia työn arkeen

Olen saanut aivan ihania asiakkaita työnohjaukseen ja itselleni mahtavia oppimiskokemuksia ohjaustilanteista. Itse varmuuteni työnohjaajana on lisääntynyt, koska olen saanut niin paljon hyvää palautetta ohjauksistani 🙂 Kiitos niistä! Työnohjaajana minulla ei ole asiakkaalle valmiita ratkaisuja, vaan ohjauksen tarkoitus on että asiakas oivaltaa ne asiat itse ja minä ohjaan ajatuksia vaan oikeaan suuntaan. On ollut mahtava huomata, miten isoja vaikutuksia työnohjauksella voi olla.

Eräs asiakkaani oivalsi miten iso vaikutus omalla toiminnalla voi olla työssä jaksamiseen ja miten omien pinttyneiden toimintatapojen muutos voi saada aikaan ihmeitä työyhteisössä. Usein me toimimme kuin robotit työssämme. Hallitsemme usein työn tekemisen, mutta emme pysähdy pohtimaan omia toimintatapoja, työyhteisön toimintakulttuuria, omaa ajatusmaailmaa joka heijastuu ehkä koko työporukkaan ja asioita joihin voimme vaikuttaa ja asioita joihin emme voi vaikuttaa.

Palautteen antaminen ja vastaanottaminen on noussut esille myös useaan kertaan. Työntekijät ja esimiehet saavat ja antavat ihan liian vähän palautetta toisilleen. Yhdessä työnohjaus tapaamisessa työkaverit itkivät kilpaa, kun huomasivat, millainen vaikutus positiivisella palautteella oli toiselle ja oivallus siitä, miten paljon he toisiaan ja toisen työtä arvostivat mutta sitä ei koskaan oltu sanottu ääneen. Palautteen antaminen vaikuttaa myös henkilön ammatillisen identiteetin rakentumiseen ja tuleehan siitä aina myös hyvä mieli 🙂 Äänen puhuminen työkaverille asioista, ei yleensä kiireisen työarjen keskellä onnistu joten työnohjaus on parhaimmillaan paikka sillekin. Palaute myös esimiehelle on tärkeää, jotta esimies saa myös vahvistusta omalle toiminnalleen. Esimies voi johtaa työyhteisöä väärään suuntaan, mikäli kukaan ei koskaan anna esimiehelle palautetta. Myös kritiikin vastaanottamista harjoitellaan työnohjauksissa. Osalle se voi olla vaikeaa ja joskus kritiikki ei tule annetuksi rakentavasti. Nämä on taitoja, joissa me kaikki voimme kehittyä ja oppia 🙂

Itse olen pyytänyt avointa ja rehellistä palautetta työnohjauksistani, jotta oppisin niistä mahdollisimman paljon. Omaa toimintaa ei kukaan osaa muuttaa, mikäli siitä ei saa palautetta. Myös kehittämisen kohteita otan mielelläni vastaan, jotta tiedän jatkossa toimia eritavalla. Opiskelijan roolissa varsinkin tämä on mahdollista ja halu kehittyä työnohjaajana on suuri 🙂 Oletko sinä milloin viimeksi saanut työssäsi palautetta? Miltä se on tuntunut? Tai milloin sinä olet viimeksi antanut palautetta vaikka työkaverille? Olisiko nyt aika? 🙂

Ihania aurinkoisia päiviä ❤

-Marjut

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s