Mitä ovat -työnohjaus, työsuojelu ja luottamusmies toiminta? Minustako työnohjaaja?

Aloitin juuri ratkaisukeskeiset työnohjaaja opinnot ja avoimen yliopiston psykologian peruskurssin. Olen aivan innoissani 🙂 Muuttuneen elämäntilanteen myötä, piti miettiä tulevaisuuden suunnitelmat täysin uusiksi ja tein isoja päätöksiä. Halusin pois oravanpyörästä, jossa piti painaa pitkää työpäivää päivästä toiseen, huonolla palkalla ja ilman minkäänlaista arvostusta. Oli taas sen aika, että uskallanko ottaa riskin ja panostaa rahallisesti ison summan itseeni, koulutukseen ja tulevaisuuteen. Kyllä halusin. Opiskelu ei ole koskaan hukkaan heitettyä aikaa ja kannustan jokaista tavoittelemaan omia unelmiaan ❤ Minä olen tehnyt niin ja joskus ottanut riskin, joka ei olekaan kannattanut, mutta on aina vienyt minua eteenpäin ja lähemmäs jotain, mitä en vielä silloin ole tiennyt minua odottavan.

Minulla unelmat ovat aina hieman muuttuneet matkan varrella. Hetken, jo luulin löytäneeni työn, josta nautin ja olisin voinut tehdä pidemmänkin aikaa. Mutta elämä on ja tilanteet muuttuvat. Olen ollut todella monessa työpaikassa ja nähnyt monenlaisia työyhteisöjä. Osassa työpaikoista, olen saanut kokea oikeanlaista tiimityöskentelyä ja työyhteisön, jossa puhalletaan yhteen hiileen. Matkalta on kertynyt huippuja työkavereita, joista osa on jäänyt elämääni ja heistä on tullut ystäviäni ❤ Olen myös nähnyt sen toisen puolen, jossa tiimityötä ei ole osattu tehdä ja työpaikkoja, joissa johtamisen ongelmat heijastuvat työntekijöihin ja työssä jaksamiseen.

Työnohjaus

Työnohjaaja. Tiedätkö, mikä se on? Aika moni on kysynyt, että mitä työnohjaaja oikein tekee. On aloja, joissa työnohjaus on vielä vieras käsite, mutta sosiaali- ja terveysalalla jo arkipäivää ja osassa lakisääteinen. Työnohjaus on muuttanut muotoaan hieman ja nykyään ymmärretään, että työnohjausta kannattaa miettiä jokaiselle työpaikalle tukemaan työntekijöiden jaksamista ja ylläpitämään työmotivaatiota. Työnohjaus on osa työhyvinvointia<3

Työnohjaus

Työnohjauksessa koulutettu työnohjaaja auttaa jäsentämään ja tulkitsemaan työntekijöiden/esimiesten työroolia, kokemuksia, tunteita sekä työhön ja työyhteisöön liittyviä kysymyksiä. Työnohjaus edistää parhaimmillaan organisaation työtehokkuutta sekä vähentää sairaspoissaoloja. Työnohjaus on tavoitteellista, säännöllisistä ja luottamuksellista keskustelua. Työnohjaaja auttaa kysymyksillään löytämään omia ratkaisuja, eikä anna suoria ohjeita eikä neuvoja. Työnohjaaja on nimensä mukaan ohjaaja, eikä opettaja.

Minulla on hyviä kokemuksia työnohjauksesta sosiaali puolelta, jossa vaadimme työnohjausta haastavan ja henkisesti raskaan työn tukemiseksi. Työnohjausta pitäisi olla jokaisella työpaikalla, jossa tehdään ihmissuhde työtä. Meillä oli hyvä ohjaaja, joka kannusti meitä pohtimaan omia ajatuksia sekä antoi erilaisia näkökulmia suhteessa omaan työhön. Työnohjaaja ei voi poistaa työn kuormaa, kiirettä tai asiakasjonoja, mutta voi auttaa pohtimaan miten sitä kaikkea voisi helpottaa ja pystyy katsomaan tilannetta ulkopuolisen silmin. Työnohjaaja ei antanut meille ratkaisuja, vaan auttoi meitä löytämään omat vahvuudet ja voimavarat työhön.

Aika moni etsii työnohjaajaa, jolla olisi jo kyseisen alan työkokemusta. Saimme ensimmäisien koulutuspäivien aikana vahvistusta siihen, ettei se ole aina välttämättä hyvä asia. Joskus täysin ulkopuolinen, pystyy jättäytymään pois itse työstä ja löytämään vahvuuksia perustehtävän ulkopuolelta. Joskus oman alan asiantuntijuus taas helpottaa työnohjausta ja ohjaaja tietää mitä työ on ja mitä haasteita siihen mahdollisesti sisältyy. Jokainen työnohjaaja on kuitenkin ammattilainen ja tietää mitä tekee, oli kyseessä sitten oman alan työnohjaus tai ala josta ohjaajalla ei ole mitään kokemusta. Työnohjaaja ei ole minkään alan opettaja, vaan ohjaa ja auttaa ohjattavaa oman työn kehittämisessä sekä työyhteisön ilmapiirin paranemisessa. Työnohjaaja on hyvä valita oman organisaation ulkopuolelta, koska toimiva vuorovaikutus vaatii etäisyyttä.

Työnohjaus voi olla yksilö, ryhmä, työyhteisö tai esimies ohjausta. Meillä oli oman tiimin työnohjaus, jossa jokainen sai keskustella avoimesti. Oli erittäin palkitsevaa kuulla työkavereiden ajatuksia työstä tai omasta työroolista. Saimme esimies näkökulmaa sekä näkökulmaa asiakkaan kannalta. Kaikki ei aina ole niin yksinkertaista ja usein itse ei kykene katsomaan asioita toisen silmillä ja tarvitsee siihen hieman apuja. Mikäli tiimissä on erilaisia persoonia, työnohjauksessa oppii ymmärtämään toisen tapaa tehdä työtä omalla persoonalla eikä oma tapa tehdä työtä ole aina se yksi ja oikea tapa.

Työnohjaus on prosessi, jossa tavataan useamman kerran ja ohjaukselle on hyvä varata riittävästi aikaa. Kestoltaan ohjaus on yleensä 1-1,5h kerrallaan ja tapaamisten välit sovitaan tilanne ja tarve kohtaisesti. Liian pitkällä tapaamisvälillä puhutut asiat saattavat unohtua ja asioiden uudelleen jäsentäminen vie aikaa. Työnohjausta tapahtuu myös tapaamisten välillä tapahtuvasta kokemuksellisesta oppimisesta.

Työnohjaus ei ole terapiaa, vaikka ohjaajina toimii myös terapia koulutuksen saaneita henkilöitä. Itse haluan työnohjauksen rinnalle psykologian opintoja, koska työnohjauksessa on hyvä ymmärtää ihmismielen, temperamentin sekä persoonallisuuden erityispiirteitä.

Jokainen päättää itse, mitä työnohjauksessa kertoo. Avoimuus on kuitenkin suotavaa, mutta toisten tulee kunnioittaa myös vaikenemista. Joskus vuorovaikutus ongelmat työyhteisössä, aiheuttaa itsetunnon heikkenemistä tai ylikriittisyyttä. Työnohjaus voi antaa uusia viestintätaitoja, keinoja oman työn rajaamiseen, oppia säätelemään omaa käytöstä ja eväitä itsensä kehittämiseen. Usein työnohjaus voi auttaa vahvistamaan omaa ammatti-identiteettiä ja löytämään keinoja estämään työuupumusta.

Olen niin innoissani, kun pääsen auttamaan ihmisiä jaksamaan työssä ja edistämään työhyvinvointia työpaikoilla ❤ Haaveissani on jossain vaiheessa perustaa oma yritys ja olla oman itsensä herra, joka määrittelee omat työajat ja työntekemisen ehdot. Aion panostaa tähän täysillä ja tehdä työnohjaajan työtä täydellä sydämellä ❤

Kerron lisää matkastani työnohjaajaksi täällä blogissa ja kysellä saa 🙂

Työsuojelu sekä luottamusmies toiminta

Olen käynyt myös kunnallisen puolen työsuojelun sekä luottamusmiesten perusopinnot ja toiminut työsuojeluvaltuutettuna sekä pääluottamusmiehenä useita vuosia ja auttanut työntekijöitä työelämän muuttuvissa haasteissa, työelämän työlainsäädännöissä sekä erilaisissa työnantajan ja työntekijän välisissä konflikteissa tai väärinymmärryksissä. Kunnallisella ja yksityisellä puolella on omat työehtosopimukset joita noudatetaan työelämässä. Joskus luottamusmies on pyydetty mukaan sovittelijaksi myös työntekijöiden välisiin ristiriitoihin.

Työsuojeluvaltuutetun tehtävä on kiinnittää huomiota työpaikan työturvallisuus ja työterveysasioihin sekä välittää tietoa näistä. Työsuojeluvaltuutettu osallistuu yhteistoimintaan työnantajan kanssa, jossa käsitellään työturvallisuus sekä työterveysasioita. Valtuutetun tulee olla perehtynyt työsuojelusäännöksiin, työympäristöön sekä asioihin jotka vaikuttavat työntekijöiden työturvallisuuteen sekä työterveyteen. Valtuutettu osallistuu myös työsuojelutarkastuksiin ja valtuutetulla on oikeus keskeyttää työ, josta aiheutuu hengenvaaraa tai välitöntä vakavaa haittaa terveydelle.

Luottamusmiehen tehtävä taas on edustaa ammattiliiton jäseniä, valvoa työehtosopimuksen ja muiden sopimuksien noudattamista sekä tiedottaa jäsenille ammattiliiton toiminnasta. Luottamusmies edustaa työntekijöitä myös yhteistoimintaneuvotteluissa (YT-neuvottelut) sekä paikallisessa sopimisessa. Luottamusmiehen tulee olla helposti tavoitettavissa ja tiiviissä yhteistyössä ammattiliiton hallituksen kanssa.

Ammattiliittoon kannattaa aina kuulua, jottei tarvitse jäädä vaikeiden työelämä asioiden kanssa yksin. Työelämä voi olla joskus aikamoista villinlännen meininkiä ja omia puolia joutuu välillä pitämään topakasti. Usein raha ratkaisee työnantajan puolella ja yritetään päästä asioissa halvimman kautta. Se kostaantuu työntekijälle, joka ei saa esim. oikeudenmukaista palkkaa ylitöistä/viikonloppuvuoroista tai määräaikaiset sopimukset katkaistaan välillä, jottei vuosilomat pääse kertymään. Olen törmännyt monenlaisiin epäkohtiin työelämässä, mutta kaikki on ratkaistu oikeudenmukaisesti lakia noudattaen.

  • Onko sinulla hyviä ja huonoja kokemuksia työsuojelu tai luottamusmies asioissa?
  • Oletko kokenut saavasi luottamusmieheltä tarpeeksi tukea ja neuvoa?
  • Kuuluthan ammattiliittoon? Tiedätkö kuka sinun luottamusmies on?

Mikäli haluat lisätietoa työelämään liittyvissä asioissa, niin autan mielelläni 🙂

T.Marjut

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s