*Sisältää mainoksia
Ihmisten erilaisuus on elämän suola ja ikuinen tutkimusmatka itseen ja muihin. Syy ihmisten erilaisuuteen tulee perimästä, temperamentista, kasvatuksesta, kulttuurista, tavoista, ympäristöstä ja olosuhteista. Vahvimmin erilaisuus on läsnä perheessä ja työyhteisössä, mutta erilaisuuteen toki törmää kaikenlaisissa tilanteissa. Se, miten erilaisuuden tunnistaa ja miten siihen suhtautuu, on ratkaisevaa.
Miten tylsää, jos olisimme kaikki samanlaisia. Toimisimme aina samalla tavalla, ajattelisimme samalla tavalla, käyttäytyisimme samalla tavalla ja puhuisimme toisillemme samalla tavalla. Minusta on aivan ihanaa tutustua uusiin ja erilaisiin ihmisiin joilta voi aina oppia jotain uutta. Käytökseemme vaikuttaa jo lapsena opitut tavat ja miten meidät on kasvatettu. Itse huomaan ainakin toimivani juuri niin, kuin minut on kasvatettu. Minut on kasvatettu arvostamaan erilaisuutta, tulemaan toimeen kaikenlaisten ihmisten kanssa, kertomaan asioista jos jokin painaa, olemaan ystävällinen ja kohtelias, huolehtimaan kodista ja sen siisteydestä ja minun on annettu kulkea omaa polkuani ja tekemään omat virheeni ja silti tiesin aina että en ole yksin. Miksi meidän on silti välillä niin vaikea ymmärtää erilaisuutta?

ONKO ERILAISUUS OIKEUS KÄYTTÄYTYÄ HUONOSTI?
”Mä nyt vaan oon tällanen”. Onko se peruste jos ei tule toimeen työkavereiden kanssa tai asiakas antaa palautetta työntekijän käytöksestä? Työyhteisössä erilaisuus on monimutkaisempaa. Teemme töitä omalla persoonallamme, mutta silti tulisi olla ammatillinen ja toimia työpaikan arvojen ja normien mukaisesti. Kun työntekijöiden erilaisuutta nähdään voimavarana, on lähtökohtana erilaisten näkemysten vaaliminen. Onnistuvan työyhteisön tunnusmerkki ei silloin ole ristiriitojen poissaolo. Sen sijaan onnistuva työyhteisö osaa hallita omassa keskuudessaan esiintyviä ristiriitoja. Millainen työyhteisö sinulla on ja sallitaanko siellä erilaiset persoonat?
Perheessä erilaisuus hersyttää huumorinystyröitä, mutta aiheuttaa myös usein nirskuvaa hampaiden kiristystä. Uskoisin, että tämä tilanne nousee toiseen potenssiin, kun on kyse uusioperheestä. Puoliso ja lapset ovat elämän tärkeimmät ihmiset ja se tekee erilaisuuden sietämisestä välttämätöntä. Perheessä ymmärrystä on löydettävä ja ratkaisuja keksittävä, jotta yhteiselo sujuu soljuvissa vesissä. Tunteita saa näyttää ja huutaakin saa, mutta anteeksi pitää pyytää ja anteeksi antaa. Olen itse kokenut, että perheessä erilaisuus tarkoittaa paljon kompromisseja ja välillä toisten laittamista omien tarpeiden edelle. Jotta sopu ja mukava yhteiselo säilyy, on joustettava. Miten sun perheessä erilaisuus näkyy ja saako se näkyä?
Kukaan ei voi määritellä sinun tunnetilaasi tai kieltää sinua tuntemasta jotain. Meistä jokainen kokee asiat eri tavalla eikä omalle tunnereaktiolle aina voi mitään, mutta sitä voi oppia hallitsemaan ja löytämään oikeanlaisen suhtautumistavan. Usein meillä on myös näkemyseroja mutta siihen tarvitaan kykyä olla ottamatta asioita liian henkilökohtaisesti. Ei ole olemassa parisuhdetta tai perhettä jossa jokainen olisi samanlainen ja kaikki toimisivat samalla tavalla. Silloinhan ei olisi myöskään ristiriitoja eikä konflikteja. Elämässä tulee erimielisyyksiä ja vastoinkäymisiä, mutta niistä on opittava puhumaan ja tulemaan toista vastaan vaikka ei samaa mieltä asiasta silti olisikaan.

TUNNETAIDOT
Omia tunnetaitoja voi aina kehittää ja missä iässä tahansa on mahdollista oppia säätelemään omia tunnereaktioitaan. Tunnetaitoja opetetaan nykyään jo varhaiskasvatuksessa alle 2vuotiaille. Olisipa niitä opetettu meillekin jo tarhaiässä, koska lapsena opitut tunneilmaisun tavat ovat meillä toimintatapana aikuisenakin.
Oletko kuullut sanottavan ”seuraa sydäntäsi ja tee niin kuin oikealta tuntuu” ?Tunne voi myös johtaa harhaan. Itse olen ainakin tehnyt useita vääriäkin valintoja pelkän tunteen perusteella, mutta uskon että järki ja tunteet kulkevat käsikädessä ja niitä yhdessä kuunnellen elämän valinnat ovat usein vieneet minua eteenpäin. Mutta ihmissuhteet ovat osa elämää ja voimme oppia niistä lisää joka päivä. Varmasti meillä jokaisella on myös päiviä, jolloin tulee ehkä esitettyä asiat huonosti toiselle eikä sitä tarkoita. Silloin tulee osata myös pyytää anteeksi.
ANTEEKSI PYYTÄMINEN
Anteeksi. Niin pieni sana, mutta sillä on iso merkitys. Painoarvon anteeksi pyytämiselle tuo se, miten pyynnön esittää ja välittyykö siitä tunne, että anteeksi pyytäjä todella tarkoittaa sitä mitä sanoo. Jo pieniä lapsia opetetaan siihen, että anteeksi pyynnön tulee tapahtua mahdollisimman nopeasti tapahtuneen jälkeen ja pyynnöstä tulee välittyä sen aitous. Mikäli pyyntö tapahtuu nopeasti, ilman halausta ja katsekontaktia tulee tunne, ettei toinen aidosti välitä että on loukannut tai satuttanut.
Minut on opetettu pyytämään anteeksi ja ottamaan vastuu omista virheistäni, mutta samalla myös opetettu että anteeksi antaminen on ihan yhtä tärkeää. Mikäli olen toiminut toista loukkaavasti, on minulle itsestään selvä asia pyytää anteeksi. Saman haluan opettaa lapselleni. Uskon toiseen mahdollisuuteen ja joskus useampaankin, jos asian eteen oikeasti tehdään töitä ja siihen halutaan panostaa. Jos huomaan, että asia on toiselle samantekevä eikä siitä välity tunne, en halua minäkään panostaa siihen. Omilla valinnoilla ja omalla tunteella, on iso merkitys toisen käytökseen ja tunteeseen, koska tunne välittyy.
Minusta on ihana katsella esimerkiksi kauppakeskuksissa erilaisia ihmisiä. Miten me jokainen tuodaan erilaisuutemme näkyville pukeutumisen, eleiden ja ilmeiden kautta. Esimerkiksi minä rakastan pukeutua naisellisesti, laittaa kynsiä ja meikata. Joku toinen taas ei välitä niistä asioista, vaan hänelle jotkin muut asiat tuovat mielihyvää. Silti meidän tulee ymmärtää ja arvostaa toinen toistamme ❤

Jokaisella on oikeus saada olla oma itsensä. Erilaisuus ei oikeuta käyttäytymään ilkeästi, loukkaavasti eikä ketään saa satuttaa vaan koska ”mä nyt olen tällainen”.
*mainos yhteistyössä Bookbeat
Bookbeatista löytyy useita äänikirjoja tunnetaidoista aikuisille sekä lapsille. Suosittelen kuuntelemaan mm. positiivinen kasvatus, tunnelukkosi sekä lapsille suunnatut ympyräiset sarjan jossa lapsille opetetaan tunnetaitoja viihteen avulla.
Linkin kautta pääset testaamaan BookBeat-Premiumia maksutta, jos et ole kokeillut BookBeatia aiemmin, ja voit kuunnella ja lukea niin paljon kirjoja kuin haluat kokeilujakson aikana (etu koskee uusia bookbeat käyttäjiä):
https://at.bookbeat.fi/t/t?a=1510243164&as=1644371198&t=2&tk=1
Hei, tiesithän jos lainaat jonkin muun henkilön kirjoittamaa tekstiä, pitää tekstissä olla lainaus ja maininta mistä teksti on lainattu, tekijän nimi jnd.. Muuten tekstin kopiointi on plagiointia, minkä tietysti tiedät olevan laitonta.
TykkääTykkää
Hei! Kyllä olen tietoinen. Teksti on ihan minun omaa eikä kenekään lainattua 🙂 kiitos muistutuksesta!
TykkääTykkää