*sisältää mainoksia
Äiti. On sanana niin vahva ja tunteita herättävä. Olin 20v kun sain oman pienen suloisen lapseni syliini ensimmäisen kerran. Siitä hetkestä lähtien, opin mitä rakkaus omaan lapseen on. Tunsin samantien niin vahvaa suojelun halua lastani kohtaan ja se on vaan voimistunut vuosi vuodelta. Leijonaemo. Nyt tiedän mitä se tarkoittaa. Äitiys on maailman ihanin ja vaikein asia jonka olen elämäni aikana kohdannut. Jokainen äiti on erilainen, mutta paras äiti lapselleen. Millainen äiti sinä olet? Olen kohdannut paljon arvostelua äitinä olemisen suhteen, mutta kenellä siihen on oikeus? Ei kenelläkään. Nuorempana ne ehkä tuntuivat pahalle, koska oli tehnyt kaikkensa lapsensa eteen ja sai silti välillä todella ilkeääkin arvostelua. Nyt, osaan jättää arvostelijat omaan arvoonsa eivätkä ne kolahda enää. Riittää, että tiedän itse olevani hyvä äiti ja teen parhaani.
Ei etäisyys, ei vuodet, ei mikään meitä erota
Olin nuori äiti. Ja voi, miten paljon sitä kauhisteltiin. Noin nuori. Koko elämä vielä edessään. Miten se pystyy huolehtimaan lapsesta. Osaako se hoitaa vauvaa. Siihen aikaan, nuoret äidit olivat ihmetyksen aihe. Nykyään se on jo ihan ”normaalia” tehdä lapset nuorena.
Hyvä elämä meillä olikin. Nimenomaan, koska olin nuori ja jaksoin valvoa yöt itkevän vauvan kanssa, jaksoin käydä töissä ja leikkiä illat lapseni kanssa. Jaksoin juosta taaperon perässä päivästä toiseen ja kuunnella samat tarinat leikki-ikäisen suusta ja toistella niitä samoja sanoja kymmenen kertaa. Jaksoin kuunnella väsy kiukut ja uhmaiän. Jaksoin hoitaa ja helliä kun lapseni oli kipeä ja olin nukkunut 2h edellisenä yönä ja ollut päivän töissä. Mutta nautin siitä, koska hän oli minun lapseni. Ja tein sen yksin. Nyt en enää jaksaisi valvoa öitä. Nyt jaksan olla hyvä äiti teini-ikäiselle joka alkaa irtaantumaan minusta ja itsenäistymään. Haluan antaa nuorelleni mahdollisuuden kokeilla omia siipiään, etsimään sen oman juttunsa, nauttimaan elämästä vielä ilman huolia ja murheita mutta toki oppimaan myös huolehtimaan itsestään ja kantamaan vastuunsa. Se ei ole helppoa kun on vanhempana siinä yksin. Haluankin antaa kaiken arvostukseni yksinhuoltaja äideille. Tai isille. Mutta selvisin. Selvisin hyvin, koska olin nuori ja jaksoin.
Nyt minulla on 14v jälkeen aikaa myös itselleni ja omille harrastuksille, ajatuksille ja unelmille. Eikä siinä, nautin silloin siitä vauva, taapero, leikki, päiväkoti ja alakoulu ajasta mutta nyt nautin tästä hetkestä. Toki teini-ikäinen edelleen tarvitsee vahvaa vanhemmuutta mutta eritavalla ja erimuodossa.
Tukiverkosto
Olisihan se ollut helpompaa kun olisi voinut jakaa sen vanhemmuuden, mutta ketään ei voi pakottaa olemaan oman lapsensa kanssa ja jakamaan vanhemmuuden vastuuta tasa-puolisesti. Minulla oli hyvä tukiverkosto ja olen ikuisesti kiitollinen omalle äidilleni ja siskolleni jotka halusivat olla iso osa lapseni elämää ja ovat edelleen siinä määrin missä teini-ikäinen sallii. Osittain myös äitini ja siskoni vuoksi, lapseni on tänä päivänä se kuka on. Sosiaalinen, reipas ja rohkea nuori. Ja kyllä. Saan kuulla tästä postauksesta jälkikäteen 😀
”Äiti on nainen, joka on ottanut vastuun toisesta elämästä. Hänellä on toinenkin ihminen ihonsa alla elämänsä loppuun asti ” -Pam Brown
Onko sinulla hyvä tukiverkosto? Ellei ole, niin tiedäthän ettei tarvitse jaksaa yksin. Tukea on saatavilla mm. oman kunnan/kaupungin lapsiperheiden sosiaalipalveluista, Mannerheimin lastensuojelu liitosta, neuvolasta, ensi ja turvakotienliitosta sekä monista muista yhdistyksistä jotka järjestävät mm. lastenhoitoapua.
Lapsiperheiden sosiaalipalveluista on saatavilla esimerkiksi varhaisentuen perhetyötä ja lapsiperheiden kotipalvelua kasvatuksellisiin ja perheen vuorovaikutus ongelmiin, sekä lastenhoito apua, mikäli muuta perheen omaa tukiverkkoa ei ole. Perheneuvolasta saa apua esim. parisuhde ja ero asioihin. MLL tarjoaa mm. lastenhoito palveluluita sekä tietoa lasten ja nuorten kasvusta ja kehityksestä. Ensi ja turvakotienliitto tukee mm. odotus aikaan, vauva arkeen, perheväkivaltaan jne. Tuki on usein matalankynnyksen palvelua ennen kun omat voimavarat ovat jo loppu. Myös vertaistuki on tärkeää ja auttaa jaksamaan.
Tässä muutamia linkkejä joista saa lisätietoa:
https://stm.fi/palvelut-perheille
Etusivu
Mikäli haluat jakaa ajatuksiasi ja saada vertaistukea niin ota rohkeasti yhteyttä 🙂 Olen työskennellyt lapsiperheiden sosiaalipalveluissa, varhaiskasvatuksessa, kouluissa sekä nuorisotyössä jos kaipaat lisätietoa tukiverkosto tai muista alaan liittyvistä asioista.
Seuraa myös maarusblog instagramissa.
-Marjut